Action RPG

Er zijn vele verschillende soorten spellen die je tegenwoordig kunt spelen. Één van deze spellen zijn action RPG spellen. Hierbij kruipt de speler in de huid van een hoofdkarakter. Het is een erg populaire categorie binnen de spellen. Action RPG spellen bestaan al erg lang en de spellen zijn over de jaren heen erg gegroeid en steeds beter geworden. Lees hier alles over dit soort spellen.
Action-games

Wat is action RPG?

Action RPG staat voor action role-playing game. Dit zijn spellen waarbij de speler dus een karakter speelt in een virtuele wereld. De spellen hebben vaak de nadruk liggen op realtime actie waardoor het extra spannend wordt. Vaak worden in deze spellen ook action adventure elementen gecombineerd, zodat het voor de speler extra spannend wordt. Op deze manier kunnen er bijvoorbeeld leuke opdrachten verwerkt worden in het spel.

Het karakter dat de speler heeft, moet een doel of opdracht vervullen om het spel uit te kunnen spelen. Dit wordt gedaan in een virtuele of denkbeeldige wereld. Er zijn een groot aantal verschillende action RPG spellen spellen die gespeeld kunnen worden. Echter heeft ieder spel drie basis elementen:

 1. Het heeft een menu-gebaseerd vechtsysteem.
 2. Verschillende niveaus van karakterstatistieken die in de loop van het spel verbeterd kunnen worden.
 3. Een centraal doel of zoektocht die als een verhaallijn door het spel loopt.

Ieder action RPG spel dat je tegenwoordig vindt, beschikt vaak niet over al deze drie elementen. Tegenwoordig wordt er vaker een combinatie gemaakt met elementen van andere spelgenres.

De verschillende soorten RPG

Naast de action RPG zijn er tegenwoordig nog een aantal verschillende soorten role-playing games. Dit zijn strategy RPG waarbij gevechten op een map plaatsvinden. Hierbij moeten karakters en units naar andere gestuurd worden. Dan is er nog de adventure PRG. Dit zijn spellen waarbij actie elementen zijn gecombineerd met avontuur. Karakters kunnen speciale wapens vergaren tijdens de loop. Als laatste zijn er de online RPG. Dit zijn de multiplayer spellen waarbij verschillende elementen zijn gecombineerd. Spelers spelen samen in één gedeelde virtuele wereld. Hierdoor kan er eindeloos gespeeld worden.

Bekende action RPG categorieën

Er zijn een aantal verschillende subcategorieën gemaakt binnen de actie RPG spellen. Op deze manier is het natuurlijk makkelijker om de spellen te vinden. Daarnaast zijn deze subcategorieën in het leven geroepen omdat er een groot aantal verschillende spellen zijn die gebruik maken van deze elementen. De categorieën hiervoor zijn:

 • Hack and Slash spellen. Deze spellen bevatten RPG elementen waarmee spelers in third-person spelen. Hierdoor kun je goed de bewegingen van het karakter zien. 
 • First-person action RPG. Hierbij zijn de spelers het karakter en zien ze de wereld als hun. 
 • Isometric point-and-click. Dit is ook een spel met RPG elementen waarbij de speler door middel van het aanwijzen en klikken op plekken zijn karakter bestuurt. 
 • TPS/RPG hybrids. Hierbij is een combinatie gemaakt tussen action RPG spellen en TPS waardoor het reactievermogen van de speler goed getest wordt. 

Veel gespeelde spellen

Natuurlijk zijn er in dit genre ook een aantal spellen die enorm populair zijn onder de gamers. Wat opvalt is dat de spellen enorm van elkaar verschillen en allemaal een eigen thema hebben. Wij hebben voor jou natuurlijk een aantal populaire spellen voor je op een rijtje gezet, zodat je direct kunt beginnen met het spelen van de leukste spellen.

Hieronder vind je een lijst van de meest populaire RPG action games of all time met als nummer 10 het beste spel. 

 1. Dragon’s Dogma: Dark Arisen
 2. Kingdoms of Amalur: Reckoning
 3. Dragon’s Crown
 4. Diablo III: Ultimate Evil Edition
 5. Dark Souls II
 6. The Witcher III: Wild Hunt
 7. Mass Effect 2 
 8. Skyrim
 9. Elden Ring
 10. The Legend Of Zelda: Breath Of The Wild