Real-time strategy

Wat is Real-time strategy (RTS)?
Een Real-time strategy game is de benaming van een strategisch computerspel in een bepaalde vorm. Het doel van het spel is om de vijand op een strategische en tactische manier te verslaan. Het spelen van deze spellen vergt dus een zeker niveau van inzicht en strategisch denkvermogen. De speler van deze game krijgt realtime controle over eenheden en gebouwen. Het spel speelt zich af door strategische beslissingen te nemen betreft het produceren van nieuwe gebouwen en/of eenheden, het verdedigen van de eigen basis of  het aanvallen van de vijand. Deze beslissingen en tactieken bepalen het verloop in de Real-time strategy spellen.

Veel voorkomende spel elementen

Produceren
In het spel zijn grondstoffen en andere bouw- of betaalmiddelen van belang voor het verloop van het spel. Met behulp van bijvoorbeeld verschillende grondstoffen kunnen er weer nieuwe gebouwen worden gebouwd. Het verzamelen van deze stoffen en/of betaalmiddelen is dus noodzakelijk tijdens de game.

Gebouwen met een doel
Het uitbreiden van je eigen basis doe je door middel van het bouwen van gebouwen. Deze gebouwen hebben ieder een eigen functie waarbij ze iets toevoegen aan het spel. Zo is een kazerne goed voor meer soldaten en een fabriek goed voor meer voertuigen. Hoe belangrijker het gebouw voor je game is, hoe langer de voltooiing van het gebouw duurt.

Hoger level van technologie voor betere bouwfuncties
Het spreekt voor zich dat jij als speler niet direct alles kan bouwen wat je wilt. Jij dient een bepaald level, hoeveelheid geld of grondstoffen te hebben bereikt voordat je aan de slag kan gaan met bepaalde strategieën of gebouwen.  Wanneer je een gebouw van jezelf heb geüpgraded, kan dit gebouw betere producties zoals een sneller voertuig maken.

Bekende Real-time strategy spellen

  • Hearts of Iron IV
  • Age of Empires
  • Tropico 6
  • Starcraft 2
  • Total war: Rome II
Terug naar Action adventure spellen
Action-games