Shoot 'em up

Shoot 'em up, ook wel afgekort als shmup is een specifiek game genre waarin je als speler slechts een beperkte controle hebt over de besturing van jouw personage. Als personage ben je meestal een vast gedaante in de vorm van bijvoorbeeld een ruimteschip of gevechtsvliegtuig. Het doel van het spel is om jouw vijanden in zijn geheel te vernietigen. Normaliter zijn Shoot 'em up games lineair en tweedimensionaal ingedeeld.

Het ontstaan van Shoot 'em up games

Het genre Shoot 'em up games is ontstaan als gevolg van de lancering van Space Invaders, een enorm populair arcadespel dat dateert uit 1978. We kunnen dus wel stellen dat Shoot 'em up games al een aardig tijdje meelopen. Uit Space Invaders zijn meerdere spellen ontstaan maar het genre Shoot 'em up is veruit het meest populair. Met name de optie om met zijn tweetjes samen alles aan flarden te schieten heeft ervoor gezorgd dat populariteit sterk toenam. Samen met jouw gamepartner vijanden verslaan, wat is er nou leuker?! 

Inmiddels zijn er meerdere subgenres waaruit je kunt kiezen. Desondanks is het spelen van Shoot 'em up games nog altijd erg populair. Met name in het Oosten wordt dit genre games nog altijd erg veel gespeeld.

Schiet jij met scherp?!

Wat betreft shooters vallen er verschillende categorieën te maken waarin deze onderverdeeld kunnen worden. We staan stil bij de verschillende soorten shooters die er zoal zijn: 

  • Vaste shooters
    • De oorspronkelijke shooter van Shoot em up games was een vaste shooter. Deze shooter heeft een simpel uitgangspunt en kan eenvoudig bestuurd worden.
  • Enkelvoudige shooters
    • Deze vorm van shooters waren erg populair tussen 1977 en 1983. Bij deze vorm van shooters was er slechts één beweging toegestaan. 
  • Tube shooters
    • De tube shooters worden voornamelijk gebruikt bij Shoot em up games die zich in de ruimte afspelen. Het speelveld is gelegen in een buis waarbij de speler zich op de voorgrond bevindt. Als speler kun je alleen naar links of rechts.

Denk jij dat jij met scherp kunt schieten? Ontdek het zelf in één van de vele online Shoot em up games!

Terug naar Action games
Action-games