Jump 'n run

Wat is een Jump 'n run game?
Het Jump n run game staat ook wel beter bekend als platform spel, een genre in computerspellen. Tijdens deze games is het de bedoeling dat de speler zijn personage van platform naar platform moet laten springen. Tijdens de 'run' kom je dan ook regelmatig vijanden tegen die verslagen of ontweken moeten worden. Er kunnen ook extra punten worden verdiend door het uitvoeren van taken zoals het oppakken van objecten. Bonussen zoals extra leven zijn meestal te vinden op moeilijk te bereiken plekken. Soms hebben de platform spellen een bepaald tijdslimiet waardoor je als speler het platform binnen een bepaalde tijd moet afleggen.

Back in time: Super Mario Bros

Om nog een beter beeld te geven van wat een Jump 'n run games nou precies is, geven we jou een super bekend voorbeeld: de Super Mario Bros spellen. Dit side scrolling platformspel is waarschijnlijk wel het meest bekende platform spel ooit. Dit spel van het Japanse bedrijf Nintendo had het doel een weg af te leggen met verschillende hindernissen en tegenstanders. Dit doe je als speler met het spelpersonage Mario. Aan het eind van de 32 level lange weg is prinses Peach die jij uiteindelijk gaat bevrijden. Dit spel was geheel te spelen in 2D. De hindernis die moest worden afgelegd bestond uit een lange rechte lijn.

Drie dimensionaal 

Dankzij vele ontwikkelingen in de technologie kwamen er later ook 3D spellen uit. In plaats van met je personages naar links of rechts te rennen, krijg je als speler de mogelijkheid om naar voor, achter, links en rechts te rennen. Het platform is niet meer een rechte lijn maar je kan je personages iedere mogelijke weg insturen. Ook hier is er geen sprake meer van een tijdslimiet. Wat wel nog steeds belangrijk is in deze spellen zijn de obstakels, vijanden en het uiteindelijke doel waar je naartoe werkt. Zo zul je nog steeds meerdere levels moeten behalen om het spel uit te spelen. 

Terug naar Action adventure spellen
Action-games