Speelgoed

In de begin jaren van een kind is het altijd leuk om speelgoed te krijgen. Voordat de actie spellen op de PlayStation of computer gespeeld mogen worden, zullen de interesses nog ergens anders liggen. Met name de jongens zijn dol op videogames, maar zij zijn ook begonnen met ander speelgoed. In deze blog zullen we speelgoed bespreken die geschikt zijn voor jongeren en met name de jongens. 

Bouwen 

Bij het bouwen wordt de link uiteraard gelegd aan LEGO, Knex en ander speelgoed waarbij bouwwerken gecreëerd worden. Denk maar eens aan LEGO en de vaardigheden die hierdoor ontwikkeld worden. Dit zijn onder andere het krijgen van een motoriek. Bedenk het zien van dingen die bij elkaar passen en het ontwikkeld de basis vaardigheden enorm. Als tweede wordt de creativiteit van de kinderen sterk verbeterd. Met bouwwerken kun je volgens een boekje werken, maar ook volgens je eigen gedachte. Dit zorgt ervoor dat je vanuit jezelf je fantasie tot leven kan wekken. Hier komt dan ook direct het oplossend denken bij het ontstaan van problemen. Wat als het net niet lukt, hoe wordt dit dan opgelost. Dit zal in de toekomst ook vaak van pas komen en zo worden ze voorbereid op het nadenken over verschillende situaties. 

Buiten spelen

Het is voor kinderen gezond om buiten te spelen en hier kan dus ook gericht speelgoed op aangeschaft worden. Deze website gaat over action games en deze vorm van actie zou je al kunnen implementeren door nerf geweren aan te schaffen. Met van die zachte pijltjes die geen schade maken. Zo kunnen kinderen met elkaar duelleren. Mocht het kind alleen zijn, kun je targets maken, zodat ze die moeten raken van een afstand. De hand oog coördinatie en het bewegen wordt hier sterk mee gevorderd. 

De klussers 

Dit komt voornamelijk voort bij vaders die klussers zijn en hun vader willen nadoen. Dit hoeft overigens niet altijd zo te zijn (dat de vader klusser is). Het geven van een eigen werkkistje met een hamertje, schroevendraaier etc. Het kind kan hier vaak uren mee doorgaan. Voeg dit samen met een tractor of dergelijke waar ze buiten mee rondspelen en de kans is groot dat dit hetzelfde geldt voor jouw zoon! 

Wat maakt speelgoed geschikt voor jongens?

Het is tegenwoordig steeds minder cliché, maar als er gekeken gaat worden naar de speelgoed voor jongeren, dan zie je voornamelijk de stoere ridders of de piraten. Bij vrouwen zul je sneller geneigd zijn om een paardenstal met veel roze en dergelijke te geven. Ondanks dat het stereotype gerelateerd is, is het verstandig om de keuze te laten bij wat de jongeren zelf leuk vinden. Al is dit niet hetgeen wat jezelf zou verwachten of misschien wel willen, laat de keuze altijd aan de kinderen en laat hun experimenteren met hun eigen wensen. 


 

Terug naar Overige blogs
Action-games