Stealth game

Het spelen van stealth games is lang niet voor iedereen weggelegd. In tegenstelling tot veel andere actie spellen, is het bij stealth games de bedoeling dat je geduldig blijft. Als speler wordt je namelijk beloond wanneer je bepaalde gebeurtenissen in een game kunt vermijden of overwinnen. Meestal dien je bij een stealth game onopgemerkt te blijven. Denk hierbij aan het niet maken van geluid waardoor je als speler in het spel niet opvalt door de vijand. Dit kan middels jouw stealth, ofwel het maken van geen geluid als via bijvoorbeeld jouw vermomming waardoor je niet opvalt.

De gameplay van stealth games

Inmiddels weten we dat je bij stealth games erg op je hoede moet zijn voor gebeurtenissen in de game. Maar hoe ziet de gameplay er nu exact uit? Nou, allereerst verschilt het spelen van een stealth game erg veel van een traditioneel actiespel. Als speler heb je doorgaans weinig wapens tot je beschikking en dien je het dus echt van jouw “stealth skills” te hebben. Je moet jezelf zo zachtjes en onopgemerkt mogelijk door de game manoeuvreren.

Doordat je doorgaans de beschikking hebt over nauwelijks tot geen wapens, dien je erg gefocust te zijn wanneer je besluit om jouw wapen, indien je die hebt, te gebruiken. Ieder schot moet raak zijn want anders heeft de vijand de mogelijkheid om bijvoorbeeld alarm te slaan of terug aan te vallen. Om dit zo smooth mogelijk te doen is het gebruik van een demper noodzakelijk. Door middel van een demper zul je het geluid van een schot dat gelost wordt minder goed horen.

Puzzel je veilig!

Normaliter is een stealth game tevens voorzien van een soort ingewikkelde puzzel. Je moet als speler bijvoorbeeld een bepaalde kamer door, maar de vloer is voorzien van tal van verschillende vallen. Als speler heb je vaak wel enkele hulpmiddelen ter beschikking. Al deze hulpmiddelen dienen er gezamenlijk voor te zorgen dat je naar de uitgang kunt komen. Je kunt de hulpmiddelen zodoende zien als een soort gids die jou begeleidt.

Terug naar Action games
Action-games