Boeken

Het lezen van boeken wordt vaak essentieel gezien voor de ontwikkeling van jongeren. Er zijn verschillende factoren waarom lezen ook zeer interessant is voor jongeren. Deze factoren willen we graag delen om het lezen van boeken te stimuleren!
Wegdromen

Het wegdromen in een verhaal is iets wat met lezen zeer goed kan. Door te lezen en te focussen op het boek, kom je door je fantasie te gebruiken in die wereld terecht. Je leert vanzelf de beschreven situatie te begrijpen en in te lezen. Dit kan van spanning tot vreugde tot verdriet zijn. Allerlei emoties kunnen gecreëerd worden, alleen al door het lezen van een verhaal. Door de verbeeldingskracht te gebruiken, wordt de creativiteit van het kind ook flink gestimuleerd. 

Woordenschat

In het begin zal het wat moeilijker gaan, maar na een gegeven moment kan een kind al relatief leuke boeken gaan lezen. De woordenschat wordt daardoor ook alleen nog maar groter en door te lezen, worden woorden vaker sneller opgeslagen, qua betekenis. Het helpt dus niet alleen aan het vergroten van de woordenschat, maar ook aan de algemene taal ontwikkeling. Denk hier eens aan aspecten als zinsbouw of de spelling van woorden. Lezen helpt dus echt enorm goed! 

Sociale ontwikkeling

Door te lezen kun je een beter perspectief creëren in verschillende personages. In een boek vind je altijd verschillende personages. Zo leer je dus ook meerdere kanten te kennen van een verhaal. Dit ligt dus dichtbij de echte wereld. Hier is het ook belangrijk om af en toe een ander perspectief te zien. Dit helpt dus ook met de omgang van andere personen en het inleven in hun verhaal. Denk maar eens aan je beste vriend die een probleem heeft en dit jou verteld. Door te voelen kun je dit gesprek veel beter voortgang geven en zo kun je de persoon ook veel beter helpen.

Lezen is belangrijk

Het lezen zorgt er voor meer fantasie en fantasie hebben is belangrijk om te kunnen dromen. Door te dromen ga je doelen stellen voor later etc. Dit begint al bij het lezen van boeken. Het stimuleren om te lezen van boeken heeft een zeer goed effect op ieder kind. 

Terug naar Overige blogs
Action-games