Battle royale games

De Battle Royale. Een gamegenre met een fascinerend evolutie die de game wereld heeft verandert. Veel gamers kennen dit genre inmiddels wel en met name de spellen Fortnite, Apex Legends en Warzone. Waar komt dit genre vandaan? Ziet de toekomst er rooskleurig uit voor dit genre, of komen er dark times aan? Als je hierover meer wilt weten, lees dan verder!

Wat is Battle Royale?

The Battle Royale zijn origine komen uit een Japanse film die dateert uit 2000. Het is een fictief verhaal dat zich afspeelt in fascistisch Japan, waar vijftig willekeurig geselecteerde middelbare scholieren worden ontvoerd en op een afgelegen plek worden gedropt. Dit draait puur om survival of the fittest, dus één leerling kan slechts overleven.

Overeenkomsten tussen verschillende Battle Royales

Alhoewel elke Battle Royale anders is, zijn der overeenkomsten die samensmelten in dit genre. Je landt in met weinig spullen om jezelf te verdedigen. Je probeert zo snel mogelijk goede wapens, munitie en andere spullen op te rapen, zodat je er klaar voor bent wanneer je een tegenstander tegenkomt. Een ander essentieel thema van Battle Royale is ''de drop''. Dit is kenmerkend voor de meeste Battle Royales dat je hoog in de lucht boven de map in een soort schip start. Enkel voorbeelden zijn in Fortnite en Apex Legends. De spelers kiezen zelf een plaats op de kaart en springen eruit op het moment dat ze zelf willen.

Een laatste verbindend kenmerk is dat er geen respawning is. Dit is totaal verschillend met de bekende multiplayer-titel Call of Duty. Hierbij was het dat wanneer je doodging, je erna weer in de map inspawnde. Latere games in het Battle royale-genre hebben ervoor gezorgd dat het weer mogelijk is om terug tot leven te komen. Apex Legends was hier de grondlegger voor met ''Respawn beacons''.

Geschiedenis van Battle Royales-games

De spelmode 'Last Man Standing' was een van de eerste soorten Battle Royale-spellen. Deze waren destijds aanwezig in allerlei populaire multiplayer-games. Battle royale kwam eigenlijk voor het eerst voor in Minecraft als een custom game. Minecraft Hunger Games wordt door vele aangekondigd als grondlegger van dit genre. Deze mod plaatste een aantal spelers, op een eiland waar de laatst overgebleven persoon de winnaar zou zijn.

De volgende grote game die hierna kwam was Dayz, een mod voor de game Arma 2. Player Uknown creëerde in 2017 de game die zou heersen in dit genre. Battle Grounds of PUBG. Dit was echt de oorsprong van het grote genre Battle Royale. PUBG werd steeds bekender en kreeg veel naamsbekendheid door streamers die het spel speelde. Er was een element wat ervoor zorgde dat het spel niet nog bekender werd; je moest ervoor betalen. Hier betrad Fortnite van Epic Games het toneel en introduceerde de eerste gratis Battle Royale met als uniek concept dat je kon bouwen.

Het bouwspelelement, de cartoonachtige personages en de Battle Pass hebben ervoor gezorgd dat het makkelijk een van de meest populaire en winstgevende multiplayer-spellen aller tijden is geworden. Fortnite is gratis te downloaden maar Epic Games kwam hierbij met een systeem; de Battle Pass. Je betaalde een bedrag voor de pass en hierdoor kon je binnen een bepaalde tijd spelaccessoires krijgen zoals skins en emotes. Dit zorgde voor een tijdsgebonden element wat de items unieker maakte.

Wat is next voor Battle Royale?

Battle Royales zijn gegroeid tot een van de snelstgroeiende titels in de game-wereld. Of dit nog lang stand zal houden is de vraag. Vele hopen op een ondergang van games als Fortnite, en met de recente 'geen bouwen-modus' schatten sommigen dat het eraan zit te komen. Op dit moment spelen miljoenen mensen nog steeds dit genre, maar of het nog jaren relevant blijft moeten nog blijken!

Terug naar Action games
Action-games