Action games

Een groot deel van de gamers heeft deze spellen wel eens gespeeld. De action games zijn razend populair en worden wekelijks door vele gamers gespeeld. Maar wat zijn dit precies voor spellen en waar ligt de focus op? We leggen het je hier uit zodat je precies weet welke spellen het zijn, hoe je ze speelt en welke varianten er zijn. Op deze manier kun je de leukste spellen uitzoeken en heb je uren speelplezier!
Action games Battle royale games 14-09-2023 De Battle Royale. Een gamegenre met een fascinerend evolutie die de game wereld heeft verandert. Veel gamers kennen dit genre inmiddels wel en met name de spellen Fortnite, Apex Legends en Warzone. Waar komt dit genre vandaan? Ziet de toekomst er [...] Action games Wordt Xdefiant een nieuw pareltje? 13-09-2023 In de nog altijd groeiende online shooter wereld is er weer een nieuwkomer bijgekomen namelijk Xdefiant. Een spel dat de grenzen verlegt en gamers een geheel nieuwe ervaring biedt. Of het spel daadwerkelijk een juweeltje onder de schietspellen is [...]
Action games Shoot 'em up 18-03-2021 Shoot 'em up, ook wel afgekort als shmup is een specifiek game genre waarin je als speler slechts een beperkte controle hebt over de besturing van jouw personage. Als personage ben je meestal een vast gedaante in de vorm van bijvoorbeeld een [...] Action games Stealth game 18-03-2021 Het spelen van stealth games is lang niet voor iedereen weggelegd. In tegenstelling tot veel andere actie spellen, is het bij stealth games de bedoeling dat je geduldig blijft. Als speler wordt je namelijk beloond wanneer je bepaalde gebeurteniss [...] Action games Tactical shooter 18-03-2021 Tactical shooter game kan vrij vertaald worden naar tactisch schietspel. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden is het hanteren van een bepaalde tactiek hierbij cruciaal. De game is een soort aparte stroom in de wereld van computerspelgenres. D [...] Action games Third-person shooter 18-03-2021 Third-person shooter games, ook wel bekend als TPS, zijn een speciaal computerspelgenre. De naam verklapt je al dat het wederom gaat op een schietspel. Desondanks is deze variant totaal anders dan bijvoorbeeld het first-person shooter genre. Bij [...]
Action-games

Wat zijn action spellen?

Spellen die in het actie genre vallen, hebben de nadruk meestal liggen op een uitdaging. Hierdoor moeten spelers gebruik maken van hun reflexen, hand-oog coördinatie en reactie vermogen. Vaak wordt er bij actie games al snel gedacht aan spellen waarbij je in een virtuele wereld rond rent en springt. Dit komt doordat er in het begin al een aantal spellen ontworpen zijn waarbij spelers al veel rond moesten lopen om een opdracht te vervullen. Tegenwoordig zijn de spellen nog complexer. Echter is het principe van rond lopen, rennen, springen en aanvallen hetzelfde gebleven.

Verschillende levels afronden

De meeste actie spellen hebben tegenwoordig een doel waarbij je steeds iets of iemand moet verslaan. Door het verslaan van dit doel ga je steeds een niveau omhoog waarbij de moeilijkheidsgraad ook omhoog gaat. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om je door een level heen te navigeren en het spel te verslaan. Vijanden worden sterker waardoor je tactisch moet gaan spelen. Met name bij een tactical shooter spel is het belangrijk om je strategie te kennen. 

Veel van deze spellen bevatten ook een soort “boss fight”. Dit houdt in dat eerst een eindbaas van een level moet verstaan om door te mogen naar een hoger niveau. De gevechten tegen zo'n eindbaas vereisen net iets meer kracht en handigheid. Ook minibosses zijn niet geheel onbekend. Deze worden midden in een level geplaatst waardoor de speler weer wakker geschud wordt.

Hoe worden action games gespeeld?

Actie spellen geven de speler de optie om meerdere opdrachten uit te voeren. Echter heeft ieder spel wel een samenhangend thema. Denk maar eens aan de schietspellen die gespeeld kunnen worden. Hierbij hebben spelers de mogelijkheid om verder in het spel te komen door vijanden neer te schieten. Daarnaast krijgen ze wapens die geüpgrade kunnen worden. Andere spellen hebben dan weer meer een fantasiewereld waarin gespeeld moet worden. Spelers hebben dan de mogelijkheid om met magische krachten, fictieve wapens of vervoersmiddelen te spelen. Hetzelfde geld voor een stealth game waarbij je kennis en vaardigheden kunt toepassen om het pad te vinden en een keuze te maken in jouw hulpmiddelen om het spel tot een succes te helpen. Denk na over iedere keuze die je maakt, want de foute keuze kan fataal zijn. 

Bij action games moeten spelers er rekening mee houden dat hun karakter gezond blijft. Dit houdt in dat het hoofdkarakter een aantal klappen kan verduren. Echter kan het ook zijn dat je karakter te veel klappen of verwondingen ontvangt waardoor hij of zij dood gaat. Bij de meeste spellen ontvangt een speler een aantal levens die verspeeld kunnen worden. Zijn deze levens weg? Dan is het game over. Tijdens het uitvoeren van opdrachten kunnen spelers vaak extra levens ontvangen die ervoor zorgen dat je verder in het spel kunt komen. Doorgaans ga je dan terug naar een checkpoint en kun je het level op nieuw spelen, totdat je het wel haalt. Doorgaans kijk je uit de ogen van de speler, maar het is ook mogelijk om als third person rond te lopen, dat je jouw avatar ziet rondlopen. 

Verschillende subcategorieën

Er zijn tegenwoordig een groot aantal actie spellen waardoor het overzicht misschien niet helemaal meer duidelijk is. Gelukkig zijn de spellen netjes onderverdeeld in verschillende subcategorieën waardoor je makkelijk vindt waar je naar op zoek bent. Een aantal populaire categorieën binnen de action games zijn: